Długie nogi służą wątrobie
18 grudnia 2007, 14:37Zespół z Uniwersytetu w Bristolu twierdzi, że krótkie nogi u kobiet oznaczają większe ryzyko chorób wątroby. Wg naukowców, i jedno, i drugie może być wynikiem diety lub innych czynników oddziałujących na organizm na wczesnych etapach życia.
Niezdrowa biblijna dieta
15 stycznia 2009, 10:48Dr Nathan MacDonald z St Andrews University, biblista specjalizujący się w Starym Testamencie, zaprzecza, jakoby dieta z czasów opisywanych w świętej księdze była dobra dla zdrowia. Na pewno nie należała do zbilansowanych, choć wiele współczesnych poradników wychwala ją jako niskotłuszczową i obfitującą we włókna.
Prehistoryczne pieczyste z ptaków
30 listopada 2009, 12:15Żyjący w jaskiniach człowiek rozumny współczesny i jego przodkowie polowali głównie na dużą zwierzynę, okazuje się jednak, że nie gardzili również pieczonymi ptakami. W jaskini Bolomor w pobliżu Tavernes w Hiszpanii znaleziono bowiem 202 kości, należące do kaczek nurkujących (grążyc) z rodzaju Aythya. Oznacza to, że dieta hominidów z tego okresu była bardziej zróżnicowana niż dotąd sądzono.
Bobas na sodówce
8 września 2010, 08:43Najnowsze badania australijskie wykazały, że zdarza się, iż już miesięcznym dzieciom rodzice podają biszkopty, lody i napoje gazowane. Ich dieta zawiera obfitujące w tłuszcz, sól i cukier pokarmy, choć Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by przez pierwsze 6 miesięcy życia karmić niemowlęta wyłącznie piersią (Nutrition & Dietetics).
Rozpuszczalne włókna zwalczają tłuszcz trzewny
28 czerwca 2011, 08:45Tłuszcz wisceralny, który odkłada się wokół narządów wewnętrznych, jest groźniejszy dla zdrowia od tłuszczu podskórnego. Naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center zauważyli jednak, że ten pierwszy można z powodzeniem zwalczać, zwiększając ilość spożywanych rozpuszczalnych włókien oraz angażując się w umiarkowaną aktywność fizyczną.
Kamień nazębny nie gorszy od kości
15 maja 2012, 05:30Drobiny kamienia nazębnego osób pogrzebanych między XI a XIX wiekiem w Katedrze Św. Marii w Vitoria-Gasteiz w Kraju Basków pozwoliły odtworzyć dietę historycznej społeczności. To novum w badaniach paleodietetycznych (Journal of Archaeological Science).
U starszych kobiet nadmiar soli zwiększa ryzyko złamań pozakręgowych
18 czerwca 2013, 09:34Dieta z dużą zawartością soli zwiększa ryzyko złamań kości po menopauzie.
Występuje u połowy, a nikt go nie dostrzegał
24 lipca 2014, 12:26Biolodzy z San Diego State University odkryli wirusa crAssphage, który występuje w przewodzie pokarmowym ponad połowy światowej populacji i może odgrywać istotną rolę w otyłości czy cukrzycy.
Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie
18 maja 2015, 16:18Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.
Tłuszcz upośledza wzrost gąsienicy
5 kwietnia 2016, 09:33Tłuszcz upośledza wzrost gąsienic zawisaka tytoniowego (Manduca sexta).